2. mestaruus 1969-1970

Jääkiekossa mestaruuden uusiminen on aina vaikeaa. Sen tiesi myös HIFK, kun se lähti kauteen 1969-1970. Mestarin päänahka on aina haluttua tavaraa, mutta punanutut kestivät hyvin taas jopa Ilveksen
tykistökeskityksen.

Kausi 1969-1970 alkoi varsin erikoisesti, sillä jäähallipulan vuoksi sarja alkoi edelleenkin vasta marraskuun alussa. Tosin hallitsevalla mestarilla HIFK:lla oli paljon puuhaa jo ennen sitä.

HIFK hioi kuvioitaan kansainvälisillä areenoilla ja varsin menestyksekkäästi. Syyskuun alussa HIFK otti mittaa tulevista SM-sarjan vastustajistaan. Välierässä HJK kaatui selvin numeroin 5-0. Loppuottelussa Jokerit kellistyi maalein 6-4.

HIFK:n alkukauden huipputapaus oli ilman muuta se, kun se osallistui ensimmäisen kerran Euroopan Cupiin. HIFK:n vastustajaksi arvottiin Ruotsin Leksand. Avausottelussa Ruotsissa Leksand kukisti HIFK:n 8-2.
Näin kotiottelussa jäi paljon kurottavaa, mutta HIFK järjesti kannattajilleen ikimuistoisen ottelun.

HIFK rökitti Leksandin 7-1, ja edessä oli rangaistuslaukaisukilpailu. Lopulta Leksand meni jatkoon rankkarikisan 5-2-voitolla.

Kun sarja viimein saatiin alkuun, oli paluu arkeen kova. Avausottelussa Porissa tuli lunta kaukaloon oikein kunnolla. HIFK taitoi lumisateen paremmin ja kukisti Ässät 2-1.

Syyskaudella oli yksi huima ottelu Helsingissä, kun jäähallissa 10 173 (!) silmäparin edessä HIFK kohtasi SM-sarjataistossa Jokerit. Ottelu ratkesi kolmanteen erään, jossa HIFK tulitti Jokerirysään viisi maalia.
HIFK vei ottelun 9-3. Menestys Ahearne cupissaSarjan puolivälissä HIFK nappasi yhden upeimmista kansainvälisistä voitoistaan arvostetussa Ahearne Cupissa, joka keräsi HIFK:n lisäksi Neuvostoliiton mestarin Moskovan Spartakin, Ruotsin mestarin Leksandin. Tsekeistä oli mukana Sparta Praha, ja lisäksi turnauspisteistä mittelivät ruotsalaiset AIK, Djurgården, Södertälje ja Färjestad.

Ratkaisupelissä Leksandia vastaan Linnonmaan, Murron kahdella, Jylhän ja Isakssonin maaleilla HIFK korjasi 5-4-voiton ja samalla turnausvoiton.
Turnauksen voitto oli siihen asti ylivoimaisesti paras suomalaisen seurajoukkueen kansainvälinen menestys.

Paluu SM-sarjaan oli ankea, sillä kotona saavutettiin vain 4-4-tasapeli SaPKoa vastaan. Se oli hyvä herättäjä vierasotteluun Ilvestä vastaan. 10 200 tamperelaisen silmien edessä HIFK kukisti Ilveksen 5-3 ja nousi sarjassa kolmanneksi.

HIFK:n kiri alkoi, kun se kukisti sarjajohtaja TPS:n vieraissa 3-1. Mestaruustaisto oli lopulta kahden kauppa. Ennen viimeistä kierrosta HIFK:lla oli 35 pistettä ja Ilveksellä 34. Näin HIFK:lle riitti ottelusta tasapeli mestaruuden uusimiseen. Helsingin halliin oli pakkautunut peräti 10 814 katsojaa, joille HIFK tarjosi mestaruuden arvoisen näytelmän. Vaikka Esa Isaksson olikin poissa ottelusta, HIFK:lla ei ollut vaikeuksia voittaa ottelua lukemin 7-4. Näin mestaruuspytty jäi taas Helsinkiin.

2. Mestarijoukkue:
Juhani Jylhä, Juha Rantasila, Esa Isaksson, Matti Murto, Väinö Kolkka,
Heikki Riihiranta, Harri Linnonmaa, Kimmo Heino, Matti Harju, Jorma
Thusberg, Heikki Järn, Lalli Partinen, Jorma Rikala, Juhani Boström,
Henrik Granholm, Henry Saleva, Matti Keto, Matti Väisänen ja Mauri
Kaukokari. Valmentaja: Esko Rekomaa.HIFK:N MESTARIT

1969-70Raumalaiskaksikko Esa Isaksson (vas.)-Juhani Jylhä oli vahvassa
osassa kaudella 1969-70.

HIFK Twitterissä

Tässä Miro Heiskasen kommentit NHL-varauksen jälkeen: hifk.fi/uutiset/dallas… #nhlfi #nhldraft #HIFK
RT @NHL Miro Heiskanen is headed to the @DallasStars at No. 3. #NHLDraft pic.twitter.com/Iz9sNwg3o2
Dallas Stars varaa IFK:n Miro Heiskasen numerolla 3. Grattis!! #BULILLA #HIFK @HIFKHockeyU20