Jäädytetyt pelipaidat #7

​ #7 Simo Saarinen

#7 Simo Saarinen oli pelaajaurallaan sellainen pelimanni, ettei hän pelännyt kaukalossa ketään eikä mitään. Simo oli aina valmis tekemään punanuttujen eteen kaikkensa: kuten syöksymällä viuhuvan kiekon eteen.

Ei ihme, että Simo Saarinen oli aikoinaan yksi parhaimmista HIFK-hengen luojista ja taistelutahdon ruumiillistuma.

Uhrautuvaisena puolustajana Saarinen sai aina silloin tällöin maksaa kalliinkin hinnan pienempinä ja suurempina vammoina.- En ajatellut koskaan, mitä minulle sattuu kaukalossa. Kiekko on kova peli ja sen luonteeseen kuuluvat erilaiset kuhmut, Simo kuittaa asian. Simo Saarinen liittyi HIFK-armeijaan 14-vuotiaana ja SM-liigakasteen punanutuissa hän sai kaudella 1980-81.

Vuoden 1983 HIFK:n kultaryhmässä Simo Saarinen oli sitten jo joukkueen kantavia tukipilareita.

Loistavat otteet SM-liigassa avasivat myös NHL-agenttien silmät. Simo lähti vuolemaan dollareita taalaliigaan vuonna 1984, jolloin hän liittyi maineikkaan New York Rangersin organisaatioon. Vaikka Simo tunnettiin jo SM-liigassa uhrautuvana ja mitään pelkäämättömänä pelimannina, sai hänen NHL-uransa varsin erikoisen lopun.

- Takana oli jotain kymmenkunta NHL-peliä, kun eräässä matsissa kurvasin maalin edessä kovalla vauhdilla. Luistimen alla jää petti ja löin polveni kovalla voimalla maalin tolppaan. Siinä rytäkässä polven kierukka, eturistiside ja sivuside vaurioituivat todella pahasti, muistelee Simo vakavaa tapahtumaketjua.

Simon polvi leikattiin välittömästi, mutta se ei kestänyt mitään rasitusta. Simo yritti jatkaa uraansa Atlantin takana vielä Rangersin farmiyhdistelmässä New Havenissa, mutta polvi vain ei ottanut kestääkseen.

NHL:n lääkärikomitea arvioi Saarisen kiekkoinvalidiksi. Saarinen olisi saanut NHL:ltä sairaseläkkeenä 250 000 dollaria eli yli miljoona markkaa, mutta sen mukaan Simo ei olisi saanut enää pelata missään päin maailmaa. Simo valitsi kuitenkin pelaajauran rahatukon sijaan.

- Tottakai menetin rahallisesti paljon, mutta kaikkea ei voi laskea rahassa. Jos olisin lopettanut heti NHL:n jälkeen, olisi esimerkiksi Calgaryn olympiakisat kokematta. Rehellisesti sanoen en kadu hetkeäkään päätöstäni, Simo Saarinen laukoo.

Suomeen palattuaan Saarinen oli kauden 1986-87 vielä toipilas, mutta haki kuntoa kovasti urakoiden HIFK:n paidassa.

Pentti Matikaisen raju kesätreeni nosti Saarisen seuraavalla kaudella takaisin Suomen kiekkokaartiin. Näin hän pääsi mukaan Calgaryn olympiakisoihin, jossa Suomi saalisti historialliset hopeat.

Uusi ura tuomarina
Simo on kahlannut kaikkiaan jääkiekkoilijana kolmet olympiakisat; 1984 (Sarajevo), Calgary (1988) ja Albertville (1992). Saarinen on edustanut Suomea myös kaksissa MM-kisoissa.

HIFK:n liigamiehistössä Saarinen kantoi kapteenin merkkiä kuusi kautta (1989-95).

Vuonna 1996 liigakaukalot jäivät, ja Saarisen numero seitsemän hinattiin “jäädytettynä” Petoluolan kattoon.

HIFK:ta Saarinen ei ole jättänyt. Hän toimi kauden 1997-98 ns. katsomovalmentajana. Kaudella 1998-99 hän veti Harri Rindellin kanssa A- junioreita. Tämän jälkeen Saarinen toimii muutaman vuoden SM-liigatuomarina, kunnes palasi valmentamaan seuran junioreita.

Saarinen - säälimätön seiska.

HIFK Twitterissä

Tässä Miro Heiskasen kommentit NHL-varauksen jälkeen: hifk.fi/uutiset/dallas… #nhlfi #nhldraft #HIFK
RT @NHL Miro Heiskanen is headed to the @DallasStars at No. 3. #NHLDraft pic.twitter.com/Iz9sNwg3o2
Dallas Stars varaa IFK:n Miro Heiskasen numerolla 3. Grattis!! #BULILLA #HIFK @HIFKHockeyU20