Jäädytetyt pelipaidat #5

#5 Heikki Riihiranta

Hallin katossa roikkuva paita numero viisi on kaikille tutun miehen, Heikki “Hexi” Riihirannan vanha mekko. Vaikka Hexi on yksi HIFK:n menestyneimmistä ja kuuluisimmista pelaajista kautta aikain, harva tietää, että entisen laitahyökkääjänkin ura kuitenkin alkoi tuolloin vielä voimakasta junnu- ja edustusjoukkuetyötäkin tehneessä Karhu-Kissoissa.

Kanadasta HIFK:hon hankittu puolustaja-valmentaja, uuden kovan ja peräänantamattoman pelityylin oppi-isä Carl Brewer mieltyi railakasotteiseen pelaajaan, joka paukutteli miehiä laitoihin todella antaumuksella, ja siirsi hänet koutsin direktio-oikeudella pakiksi. Hexi tuskin aikanaan kiitti luottamuksesta, mutta osoittautui sen arvoiseksi.

Kaikki muistanevat kuitenkin yksinomaan punanutuista tuon betonileukaisen ja kiharatukkaisen puolustajantumpin, joka oli ainoana Matti Murron lisäksi ottamassa viittä HIFK-kultaa vuosina 1969, 1970, 1974 sekä 1980 ja 1983 ja nyt jatkaa uraansa pikkutakissa, maajoukkuemiehistön penkin takana kansainvälisissä kohtaamisissa.

Ensimmäiset kolme mestaruutta tulivat SM- sarjassa, ja kaksi viimeistä jo liigassa, silloin tähtirintojen kapteeniksi nimitettynä.

Kovanaamana ammattilaisjäillä
Riihirannan meriitteihin kuuluu myös uuden ammattilaisliigan WHA:n mestaruuspysti Avco Trophy vuodelta 1976 Winnipeg Jets -seurassa, jossa mahtipakki viihtyi kolme kautta vuosina 1974-77 tehden 48 pistettä ja ottaen 84 rangaistusminuuttia, joista monet tulivat ns. viran puolesta punanuttujen kipparin ja takalinjojen kovanaaman osoittaessa vastustajille, etteivät stadin kundit niin pehmeitä ole, kuin maalla luullaan…

Leijonapaidoissa Hexi käväisi ensimmäisen kerran koettamassa kykyjään vuonna 1969. MM-kisoja ei tarvinnut kauan odottaa, sillä Riihiranta edusti Suomea ensimmäisen kerran vuoden 1970 kisoissa. Seuraavaksi Hexin railakkaita otteita kansainvälisissä kaukaloissa saatiin seurata Prahan MM-kisoissa vuonna 1972, jossa jellonat eivät todellakaan olleet parhaimmillaan. Kisat menivät liki penkin alle, sillä kompuroituaan surullisesti Itä-Saksan, Puolan ja Länsi-Saksankin kanssa leijonat saivat kaiken siunatuksi huipuksi selkäänsä kiekkojätti Sveitsiltä lukemin 2-3. Hexi puki leijonapaidan päälleen myös seuraavana keväänä Moskovassa - vuoden 1973 MM-kisoissa.

Helsingin MM-kisoissa vuonna 1974; Hexi pelasi tutun HIFK-nimen Juha Rantasilan kanssa pakkiparina edessään huima kolmikko “Pohjoisen pikajuna” Esa Peltonen - Vellu Ketola - Juhani Tamminen tekaisten komeat saldot. Viisikkona ryhmä keräsi vain yhden ottelutappion ensimmäisessä Neuvostoliitto-ottelussa (0-3), yhden tasapelin taas neukkuja vastaan ja loput olivat voittoja. Plus-miinustilastot olivat mahtavaa luettavaa stadilaiskolmikon osalta: Peltonen +15/ -10, Rantasila +16/-12 ja Hexi +15/-11. Stig Wetzellin doping-näyte sai aikaan sen, että leijonat saivat kotikisoistaan vain “puupronssia” oikean mitalin matkatessa muualle…

Tuon ajanjakson jälkeen Riihiranta siirtyi WHA:n riveihin kolmeksi kautta ja palasi Suomeen voittaakseen vielä kaksi SM-kultaa.

Hexi lopetti samaan aikaan Stigu Wetzellin kanssa, mutta ei hylännyt kiekkoilua. Entäs sitten, jos Hexin johdolla HIFK tempaisee joskus SM-kultaa? Vedetäänkö hallin kattoon sitten miehen pikkutakki jo siellä ennestään oleva pelipaidan lisäksi?

HIFK Twitterissä

Tässä Miro Heiskasen kommentit NHL-varauksen jälkeen: hifk.fi/uutiset/dallas… #nhlfi #nhldraft #HIFK
RT @NHL Miro Heiskanen is headed to the @DallasStars at No. 3. #NHLDraft pic.twitter.com/Iz9sNwg3o2
Dallas Stars varaa IFK:n Miro Heiskasen numerolla 3. Grattis!! #BULILLA #HIFK @HIFKHockeyU20