Jäädytetyt pelipaidat #20

​ #20 Matti Hagman

Jäähallin äänentoistolaitteista saattoi “Hakin” parhailla kausilla - vuodesta 1972 alkaen - kaikua sama kuulutus niin usein ja tiheään, että osa katsojista kuvitteli kaiun temppuilevan Nordenskiöldinkadun hallin betoniseinissä - mutta ei.

Kyllä se Töölön Yhteislyseon keskikoulua vielä käyvä koulupoika-Hagman oli, joka ampui osumia ja syötti muita - urallaan kaiken kaikkiaan 273 maalia ja 427 syöttöpistettä, eli huikeat 700 tehomerkintää.1970-luvun alussa HIFK-sentterin Jarmo Koivusen sairastuttua heitettiin lahjakas koulupoika Juhani Tammisen ja Esa Peltosen keskelle, ja tuloksiahan alkoi tulla, kausi toisensa perään. Tosin kertyi sitten jäähyjäkin 398 minuutin edestä, mutta tekevällehän sattuu…

Matti Hagman oli armoitettu pelintekijä ja syöttökone - jotkut voisivat sanoa “Jumalan armosta”, vaikkei Hakki nyt niin jumalisen maineessa ainakaan aktiiviurallaan ollutkaan.

Mutta ajatus kulki, ilmiömäisen tarkat syötöt pohjustivat kausi toisensa perään huippulukemia kaikille ketjukavereille, ja aina paikan tullessa maestro itsekin heitti nyytin, ettei taito unohtuisi.

Hagmanille kertyi kolme HIFK:n mestaruuskultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Kahden kauden ajan Hakki oli myös Lahden Kiekko-Reippaassa.

Kotimaiset meriitit saattaisivat olla vieläkin kirkkaammat, jos mies olisi malttanut pysyä kotimaassa, mutta kun levoton veri veti ulkomaille.

Tuntuu oudolta, että tälle kaikkien aikojen suomalaiselle pelintekijälle ei annettu tilaisuus edustaa leijonia kuin 104 maaottelussa, joissa hän onnistui kuitenkin iskemään 21 osumaa vastustajien verkkoihin.

Hakki käväisi Innsbruckin olympialaiset vuonna 1976, ja MM-kaukaloiden ilmapiiriin hän tutustui murheen turnajaisissa Katowicessa 1976 sekä vielä Düsseldorfissa 1983.

Matti Hagman pääsi kokeilemaan siipiään ehkä liian hyvään NHL-seuraan. Boston Bruins antoi miehelle neljännen sentterin roolin, eikä peliaikaa kovin paljoa aluksi herunut. Kanada-cupin jälkeen 1976 Bruins-manageri Harry Sinden tykkäsi Hakin esityksistä ja tarjosi yllättäen sopimusta, jonka Hakki hyväksyi.

NHL:n loppuotteluissa

Bruins pelasi loppuottelussa Montrealia vastaan ja hävisi, mutta Hagmanin käväistyä loppuotteluissa kentällä tuli hänestä myös samalla ensimmäinen suomalaiskiekkoilija, joka on osallistunut Stanley Cupiin.

Jenkkikiekkoilun suorasukaisuutta edustaa kuitenkin Harry Sindenin seuraava siirto. NHL:n verinen kilpailija, uusi liiga WHA etsi pelaajia. Niinpä Sinden muitta mutkitta kauppasi Hagmanin kilpailevalle tuotteelle - uutena sijoituspaikkana Quebec Nordiques.- Ähäkutti, pääsi Hagman kostamaan Suomen leijonamaajoukkueen valitsijoille niinkin oudossa paikassa kuin Izvestija-turnauksessa, jossa maestro iski kaksi maalia - Suomen verkkoon Kanadan paidassa! Seuraava kokemus oli NHL:n Edmontonissa.

Hakin NHL-saldot olivat 56 maalia ja 89 syöttöä, eli 145 tehopistettä 237 ottelussa. WHA-tilille ehdittiin raaputella 25 maalia ja 31 syöttöä 53 Quebec-ottelussa.

Hagman kokeili vielä ammattilaisuraa saksalaisen Landshutin riveissä.

Hagman - pistemies.

HIFK Twitterissä

Tässä Miro Heiskasen kommentit NHL-varauksen jälkeen: hifk.fi/uutiset/dallas… #nhlfi #nhldraft #HIFK
RT @NHL Miro Heiskanen is headed to the @DallasStars at No. 3. #NHLDraft pic.twitter.com/Iz9sNwg3o2
Dallas Stars varaa IFK:n Miro Heiskasen numerolla 3. Grattis!! #BULILLA #HIFK @HIFKHockeyU20