Jäädytetyt pelipaidat #1

​#1 Stig Wetzell

Ensimmäinen vertaistensa joukossa lienee IFK:n kiekkolegendoista Stig Wetzell, jonka pelipaita numerolla yksi riippuu Nordenskjöldinkadun hallin katossa mestaruuslippujen kanssa."Stigu", joka tähtirintojen lisäksi ehätti pelaamaan SM-sarjaa myös Upon Pallon ja HJK:n riveissä, on saanut ripustaa kaulaansa peräti kolme kertaa kultaisen mitalin maan korkeimmalla sarjatasolla kaiken kaikkiaan 478 pääsarjaottelun hedelmänä. Ensimmäisen kerran se tapahtui punanuttujen joukossa vuonna 1974, jolloin rakas paikallisvastustaja, edelliskauden mestari Jokerit kaatui ottelutuloksella 3-1.

Sen jälkeen riemullinen tapahtuma uusittiin vuosina 1980 ja vielä kerran 1983, jolloin Wetzell “Stadin finaalien” jälkeen päätti jättää suosiolla uransa tuohon huippuhetkeen. Stigu oli esiintynyt maajoukkuepaidassakin mm. Sapporon talviolympialaisissa vuonna 1972 sekä Prahan MM-kisoissa samana vuonna.

Stigun meriitteihin on luettava myös kolme SM- hopeaa ja yksi pronssi, jotka mahtuvat kaiken kaikkiaan menestykselliseen ja mittavaan15 vuoden SM-sarja- ja liigasavottaan.

Wetzellin lisäksi maajoukkuepaikoista kävivät kovaa kisaa helsinkiläisen lisäksi mm. Jorma Valtonen sekä Urpo Ylönen, eikä Antti Leppänenkään ollut heppoinen vastus leijonapaidoista taisteltaessa.

Wetzellin uraa väritti sangen traagisella tavalla epäselväksi jäänyt doping-tapaus, joka sattui pahimmalla mahdollisella areenalla, eli suurten odotusten kotikisoissa Helsingissä vuonna 1974. Valmentajana oli tuolloin legendaarinen Kalevi “Kallu” Numminen, joka kelpuutti IFK:n riveihin siirtyneen ja erittäin hyvän Stigun leijonapaitoihin. Odotukset kisoista olivat suuret. DDR kaatui 7-3, Puolaa vastaan tumpuloitiin tasuri 2-2, mutta sen sijaan ylivertaiseksi arvellun Ruotsin kanssa noustiin tappiolta 3-3-tasuriin. Kun leijonat sitten niittasivat Tshekkoslovakian 5-2, niin odotukset MM-mitalista kotikisoissa olivat jo huipussaan.

Kunnes...Kummallinen doping-näyte juuri Stig Wetzellin kohdalla osoitti punaista! Efedriiniarvot olivat sitä luokkaa, että miehen olisi pitänyt liki uida mainitussa aineessa, ja Wetzell vannoi syyttömyyttään.- Minulle on arvoitus edelleen se koko homma, tuumi valmentaja Numminen vuosia kisojen jälkeen.

Sankari palasi kultajahtiin
Kaudella 79-80 Stigu torjui kultaa, kun HIFK niittasi finaalissa Porin Ässät otettuaan sitä ennen runkosarjan toisen tilan. Seuraavana vuonna HIFK selvisi jatkopeleissä - taas Ässät kaadettuaan - aina runkosarjan voittanutta Tapparaa vastaan, joka passitti helsinkiläiset kesälomille. Ja “Stigu” sen kuin torjui.

Stigun viimeinen kausi oli 82-83, jolloin Jokerit kaatui unelmafinaaleissa ja veteraani päätti lopettaa.

Viisitoista kautta SM-sarjaa ja -liigaa ankarassa murrosvaiheessa, olympia- ja MM-huumaa ja sitten julkinen häpäisy juridisesti kyseenalaisin perustein.

Mutta jos mies jaksaa - ja viitsii pelata sellaisen ryöpytyksen jälkeen, on hänessä jotain sellaista, jota jääurheilua tuntemattomat eivät voi kuin kummastella. Stig Wetzell - primus inter pares…

HIFK Twitterissä

Tässä Miro Heiskasen kommentit NHL-varauksen jälkeen: hifk.fi/uutiset/dallas… #nhlfi #nhldraft #HIFK
RT @NHL Miro Heiskanen is headed to the @DallasStars at No. 3. #NHLDraft pic.twitter.com/Iz9sNwg3o2
Dallas Stars varaa IFK:n Miro Heiskasen numerolla 3. Grattis!! #BULILLA #HIFK @HIFKHockeyU20