Jäädytetyt pelipaidat,#23

​#23 Pertti Lehtonen

Se maali olisi saanut olla jotain ihan muuta kuin mitä se oli, sen olisi pitänyt olla taistelumaali. Vaikkapa sellainen kolmannesta reboundista maalivahdin alta kaivamalla tehty. Tai hurjan ylivoimapommituksen päätteeksi komeasti ylänurkkaan sivallettu rannekuti. Tai sitten komean 3-2-hyökkäyksen päätteeksi vedetty tulinen lämäri suoraan syötöstä.

Mutta sellainen se ei olisi saanut olla: löysästi rystypuolelta vetäisty vaihtoveto, joka lipsui tilanteessa torkkuneen Jokeri-vahti Rauli Sohlmanin mailan päälle, kipusi laiskasti lavan ylitse ja kierähti maalin alanurkkaan kuin vahingossa.

Aika oli 52.52, menossa oli viides ja ratkaiseva loppuottelu “Stadin finaaleista”. Valotaululle kohosivat lukemat 2-3 ja maalintekijäksi kuulutettiin legendaarinen HIFK-puolustaja Pertti “Pepe” Lehtonen.

Elettiin kevättä 1983 ja pelattiin armottomia loppuotteluita, joita takavuosien suomudista noussut Jokerit hallitsi alkunsa. Finaalisarja oli ihmeellinen. Jokerit johti sarjaa jo 2-0 -voiton ja tarvitsi vain yhden voiton Kanada Maljaan, mutta… Mutta tahti muuttui, eikä HIFK enää päästänyt otettaan Kanada-maljasta. Seuraavassa ottelussa HIFK oli parempi 5-6, ja neljännessä taistossa HIFK oli jo parempi numeroin 5-2.

Otteluvoitot olivat tasan 2-2, Jokerikannattajat pettyneitä ja raivoissaan. Onko tämä taktikointia, ihmeteltiin medioissa. Kasvattaako liiga rahapottiaan jonkinlaisella seurojen keskinäisellä sopimuksella päästämällä tahallaan finaalit viidenteen otteluun kaupungissa, joka taatusti täyttää katsomot viimeistä paikkaa myöten?

Viimeisessä ottelussa kaikki näytti taas menevän Jokerien pillin mukaan. Sininuttuiset siirtyivät 2-0-johtoon.

Paul “Pale” Högbacka kuitenkin hiljensi Jokeri-fanit kaventamalla Pepe Lehtosen nappisyötöstä lukemiksi 2-1. Ratkaisijaksi kohosi HIFK:n Pekka “Rocky” Rautakallio, joka puolustajan tontiltaan siniviivan tuntumasta sivalsi - jälleen Lehtosen syötöstä - äärimmäisen tärkeän ylivoimaosuman.

Halli huokaisi tajutessaan valkopaitaisen HIFK:n olevan taas tulossa. Mutta kun ratkaisu tuli, se tuli siten, ettei kukaan ensiksi edes tajunnut sitä. Vaihtoon pyrkineen Lehtosen voidaan todella vahingossa katsoa riistäneen Kanada-maljan jo siihen tarttuneista Jokeri-hanskoista.

Vain 40 sekuntia tasoitusosumaa myöhemmin HIFK katkaisi Jokeri-hyökkäyksen, Pertti Lehtonen nosti kiekon keskialueelle ja päätti sitten lähteä vaihtoon, koska jäällä oltiin oltu jo melko pitkään, ja juuri aiemmin päättynyt ylivoimapelikin alkoi jo tuntua kintereissä.

Pepe limppasi kiekon rystypuolelta kohti Jokeripäätyä ja luisteli vaihtoon...Sohlman Jokerimaalissa seurasi vaihtotilannetta, näki hitaasti kohti lipuvan kiekon ja päätti pysäyttää sen mailallaan. Klassinen maalivahtivirhe - ei varmistusta mailan takana, mutta kun kiekko tuli todella hitaasti…

Tapahtui mitä tapahtui.

Sohlman heittäytyi vielä nurin, mutta oli myöhässä - samoin kuin maalituomari, joka ei uskonut silmiään.

Mutta se ratkaisumaali - se ei olisi saanut olla sellainen kuin se oli. Osumat kuitenkin ratkaisevat, eikä maaleista anneta tyylipisteitä. Ne vain lasketaan…

Kuten “Stadin finaalissa” armon vuonna 1983.

Lehtonen - finaalin ratkaisija

HIFK Twitterissä

Tässä Miro Heiskasen kommentit NHL-varauksen jälkeen: hifk.fi/uutiset/dallas… #nhlfi #nhldraft #HIFK
RT @NHL Miro Heiskanen is headed to the @DallasStars at No. 3. #NHLDraft pic.twitter.com/Iz9sNwg3o2
Dallas Stars varaa IFK:n Miro Heiskasen numerolla 3. Grattis!! #BULILLA #HIFK @HIFKHockeyU20