5. mestaruus 1982-1983

​Helsingissä on unelmoitu HIFK:n ja Jokereiden välisestä liigafinaalista joka vuosi, mutta vain kerran liigahistoriassa nämä rakkaat viholliset ovat kohdanneet toisensa.

Kevään 1983 finaalisarjasta muodostui odotuksien mukainen. HIFK vei finaalisarjan lopulta upean nousun höystämänä otteluvoitoin 3-2.

HIFK:n ja Jokereiden välinen huima taisto alkoi jo ennen pelejä. Jokerit oli finaalisarjassa kotijoukkue ja käytti vetoa erikoisella tavalla hyväkseen. Jäähallissa finaalit viivästyivät päivällä taitoluistelun MM-kisojen vuoksi. Kisojen takia Jokereiden pelaajapenkkiä oli lyhennetty, eikä sitä saatu korjattua loppuotteluiden avauspeliin. Mitä teki Jokerit? Istutti HIFK:n tynkäpenkille! Avauspeli osoitti mitä tuleman pitää. Jokerit meni jo 3-0 johtoon, mutta HIFK tasoitti pelin. Jatkoaikaa oli pelattu 20.16, kun Jari Lindroos räjäytti jokeripotin.

Toinen ottelu oli heti seuraavana päivänä. Jokereilla oli huuma päällä, ja se karkasi nopeasti 3-1-johtoon. HIFK venyi vielä lukemiin 4-3, mutta Jokerit vei pelin 7-4.

Jokerileirissä alettiin jo laatia mestaruusjuhlien käsikirjoitusta. Olihan kolmas ottelu Jokereiden kotiottelu. HIFK:ssa oltiin asiasta tietysti eri mieltä.

Frank Moberg heitti peliin idean, että uutta potkua haettaisiin A-junnujen mestaruuden voittaneista nälkäisistä pelimanneista.

Päävalmentaja Jorma Rikala nostikin junnuista mestaruustaistoon kokonaisen ketjun; Paul Högbacka-Esa Tikkanen-Marko Rönkkö. Iltalehti nimesi ketjun oitis Tupu-Hupu-Lupu-vitjaksi. Kyseessä on se alkuperäinen Ankkalinna-ketju.

Myös ykkösveskarina häärinyt Hannu Lassila sai antaa tilaa Stig Wetzellille.

Nuorisovitja ei saanut pisteitä aikaiseksi, mutta HIFK liikkui kentällä aivan eri malliin. HIFK johti ottelua jo 5-2, mutta Jokerit venyi minuutissa lukemiin 5-5. HIFK:n pelastavaksi enkeliksi tuli Tony Arima, joka viimeisteli Hakki Hagmanin loistavasta syötöstä. Trilleri HIFK:lle 6-5.

Neljännessä ottelussa HIFK oli voimissaan; Jokerit jään pinnalle maalein 5-2. Mestaruuteen tarvittiin viides ottelu…

Mestariksi kuilun partaalta

Ratkaisevassa ottelussa HIFK-pelaajat näyttivät kirijän taitonsa. Jokerit meni johtoon Ari Kuisman ja Pekka Järvelän maaleilla. Jokerit virittivät jo mestaruuslaulujaan. Mutta liian aikaisin.

Ensin Paul Högbacka kavensi lukemiin 2-1 ja Pekka Rautakallio sivalsi pelin tasoihin.

HIFK:n mestaruusmaalista tuli legenda. Tasoitusosumasta oli kulunut ainoastaan 46 sekuntia, kun Matti Forss voitti aloituksen ja kiekko pomppi Pepe Lehtoselle. Pepe pisti rystyltä kiekon kohti pelaajamuuria, kiekko pomppasi jäähän vähän ennen jokerivahti Rauli Sohlmania ja meni kaikkien ällistykseksi verkkoon. HIFK johti 3-2 ja tuo johto piti mestaruussummeriin asti.

5. mestarijoukkue:
Stig Wetzell, Hannu Lassila, Jarmo Uronen, Matti Mäkäräinen, Pekka Rautakallio, Pertti Lehtonen, Simo Saarinen, Seppo Pakola, Jorma Immonen, Aarre Kourula, Raimo Hirvonen, Heikki Riihiranta, Matti Hagman, Carey Wilson, Tony Arima, Anssi Melametsä, Harri Tuohimaa, Matti Forss, Arto Jokinen, Geoff Wilson, Jari Kapanen, Esa Peltonen, Mika Helkearo, Olli Ignatius, Matti Murto, Ari Lähteenmäki, Paul Högbacka, Marko Rönkkö, Esa Tikkanen, Valmentajat: Jorma Rikala ja Timo Haapaniemi.

HIFK Twitterissä

Tässä Miro Heiskasen kommentit NHL-varauksen jälkeen: hifk.fi/uutiset/dallas… #nhlfi #nhldraft #HIFK
RT @NHL Miro Heiskanen is headed to the @DallasStars at No. 3. #NHLDraft pic.twitter.com/Iz9sNwg3o2
Dallas Stars varaa IFK:n Miro Heiskasen numerolla 3. Grattis!! #BULILLA #HIFK @HIFKHockeyU20